Traditsiooniliselt on jõulud üheks selliseks sündmuseks, kus pered kogunevad ühise laua taha, et veeta aega ning meenutada seda, mida pakkus möödunud aasta. Mõningatele peredele on see ka ainuke aeg, kui kokku saadakse. Kiire elutempo juures on mõnikord raske leida võimalust koos ajaveetmiseks ning selle korvamiseks kasutatakse ühiselt tähtpäevi nagu jõulud ning aastavahetus. 

Enim levinud viisideks jõulude veetmisel on ühise söömaaja pidamine, kinkide avamine kuuse ümber ning perekondlikult surnuaias lahkunud perekonnaliikmete mälestamiseks küünlate süütamine. Kuid on ka palju ebatraditsioonilisi kombeid ning harjumusi- näiteks lauamängude lahing, pokker meespere lauas ning kinkide koos valmistamine. Kuidas aga tähistada jõule sel aastal eriti meeldejäävalt ning kas uute traditsioonide lisamine perekonda toob kaasa midagi eriti ägedat? Kindlasti. 

Selleks, et muuta ka teie lähenevad jõuluõhtud meeldejäävamaks, jagame teiega nii nippe kui ka ideid perekondlikeks üritusteks.

  1. Valmistage koos kinke

Kinkide ostmine ning nende pakkimine on lähenevate jõulude eel tõsine töö, sest õigete otsuste tegemine ning vajalike vahendite  ostmine algab juba enne detsembri saabumist. Kõige viimasele hetkele jäetud toimetused aga pakuvad pigem stressi kui lõbu. Selleks, et muuta jõuluõhtu peale kinkide üleandmist erilisemaks, võiks koos perega valmistada käsitööna mõne vahva kaunistuse või kingituse, mille omanikuks saaks iga pereliige. Kingitusi võib valmistada nii paberist kui ka teistest vahenditest (kõrred, puuoksad, papp, lehed, kuivatatud viljad jne). Enne jõulude saabumist tuleks igalühel koguda veidi materjali kas loodusest või poest ning need siis jõuluõhtul lauale või meisterdamise kohta teistega kokku panna. Valmistada saab vabalt valitud kingitusi või kokku leppida kindel kingitusi mida koos valmistama hakata. Õhtu lõpuks saab igaüks kas kingituse endaga kaasa võtta, või siis selle kellegile ära kinkida. 

  1. Looge eriline õhtusöök

Eestlased ning ka teised rahvused on harjunud valmistama just neile sobivaid ning ka traditsioonilisi toite just jõuluõhtuks. Selleks, et pakkuda miskit värsket või erilist tavapärasele söögile lisaks, võiks sel jõuludel pakkuda laual ka midagi teistest kultuuridest. Selleks, et leida midagi meeldejäävat, võib googeldada netiavarustest või julgelt valida midagi järgnevatest pakutavatest toitudest:

  1. dolmad (Balkanilt pärit populaarne viinamarjalehtedes pakutavad liharullid)
  2. moussaka (Kreeka kartuliroog lambahakklihaga)
  3. Karjase pirukas (Soome rahvusroog)
  4. Kõrvitsapirukas (Ameerikapärane magustoit)
  5. Christstollen (Saksa jõuluroog-magustoit)
  6. Fondue (Šveitsi juusturoog)

3. Toeta neid, kes seda vajavad

Igal aastal luuakse jõulude paiku rahalisi kogumisi, et toetada pühadeajal ning järgneval aastal neid, kellel puuduvad endal selleks vahendid. Kuid selle asemel, et annetada vaid pangakontolt raha, võib ka ise minna kohale näiteks loomade varjupaika ning veeta loomadega üks vahva päev. Kindlasti on annetused ka väga oodatud, kui inimkontakt loomaga loob sellest aitamisest kõige meeldejäävama mälestuse. Haarake kodunt kaasa mõned esemed, mida loomadele viia (nimekirjad on olemas kohalike varjupaikade veebilehel näiteks siin). 

4. Ärge unustage neid, kes jäävad kaugele

Kahjuks ei ole võimalik näiteks välisriigis elavatel sugulastel ja perekonnaliikmetel alati jõuluks koju sõita, ning selleks, et ka nende jõulud pere poolt meeldejäävaks saaks muuta, võib kõigi poolt luua koos paki, mille siis oma kallile pereliikmele saab hiljem postitada. Üheks kaunimaks kingutuseks oleks väike purgitäis käsitsi kirjutatud soovidega, kuhu iga pereliige saab kirjutada midagi vahvat või ka lihtsalt armsa jõulusoovi.